KOD Bydgoszcz

Sprawozdanie z Bydgoszczy z 13 XII 2017

Tekst R. Siuda

Kolejna rocznica wprowadzenia stanu wojennego była okazją do wspomnień dla tych, którzy to wydarzenie pamiętają. Być może również – dla zgromadzonych na naszym wydarzeniu – do refleksji nad obecnym stanem Rzeczypospolitej. Nie było nas tak wielu jak przy okazji obchodów okrągłej rocznicy w zeszłym roku, ale kilkaset osób przybyło.

Tamte czasy, Solidarności i stanu wojennego, bydgoszczanom kojarzą się z lokalnym przywódcą, Janem Rulewskim, dziś senatorem. KOD zaprasza senatora Rulewskiego na zgromadzenia przypominające 13 grudnia ’81, ale obowiązki parlamentarne osobisty udział w tych zgromadzeniach przeważnie wykluczają.  Zawsze jednak Senator nadsyła list zatytułowany „Słowo do Bydgoszczan zebranych na Starym Rynku”.  W tym roku, oprócz listu, przekazał nam maskę podobną do tej, w której wystąpił w senacie podczas debaty nad ustawami sądowymi. W liście Senatora, który odczytał Andrzej Bobkowski znajdujemy m.in. następujące stwierdzenia:

„(…) rozpaczliwa jest sytuacja, w której dwaj prawnicy z tytułem doktora - Jarosław Kaczyński, wynoszony do honoru naczelnika państwa i Andrzej Duda, rzeczywisty prezydent –  są zaledwie pomocnikami u boku podrzędnego prokuratora  rodem z PRL …. , który 36 lat (temu) otwierał koperty otrzymane z centrali: kogo internować lub aresztować (…)  Stan wojenny w sądownictwie przebiega od 1,5 roku mimo uwag Komisji Weneckiej, ostrzeżeń Komisji Europejskiej, ONZ, a nawet handlowego i wielkiego sojusznika Polski, czyli administracji Prezydenta Trumpa.

(…) Grudzień a.d. 2017 jest miesiącem rozpaczy. Ale w naturze człowieczeństwa tkwi przekonanie, że po upadku człowiek się podnosi i idzie.

Słowacki napomina „my nie pójdziemy waszą drogą kłamną, pójdziem przed siebie a lud pójdzie za mną”. (…)”

Krótkie wystąpienia wygłosili także przedstawiciele innych ruchów obywatelskich działających w Bydgoszczy. Wśród nich: Steru na Demokrację, Bydgoskiego Forum Obywatelskiego, Obywateli Rzeczypospolitej i innych.

Po zakończeniu manifestacji delegacja tych ruchów złożyła wiązankę przed kamienicą, w której w latach 1980/1981 mieścił się Zarząd Regionu NSZZ „Solidarnośc”.

Ryszard Siuda

Zdjęcia Anna Deptuła

Siedziba biura regionalnego:
ul. Sobieskiego 35
87-100 Toruń
Dyżur Zarządu w  czwartki od 17.00 do 19.00

Telefony:

od 12.00 – 18.00
+48 793 491 647 (Toruń, Inowrocław, Grudziądz).
+48 798 714 589 (Włocławek)
+48 570 655 757 (Bydgoszcz)
e-mail: zarzad@kodkp.info
Redakcja: media@kodkp.info