Oświadczenie Zarządu Regionu Kujawsko-Pomorskiego Komitetu Obrony Demokracji

Zarządu Regionu Kujawsko-Pomorskiego KOD

W związku z pojawiającymi się na stronach fejsbukowych Komitetu Obrony Demokracji Regionu Kujawsko-Pomorskiego publikacjami dotyczącymi inicjatywy ustawodawczej komitetu „Ratujmy Kobiety 2017” – projekt ustawy o prawach kobiet i świadomym rodzicielstwie, Zarząd Regionu przypomina, że w świetle § 5 Statutu Stowarzyszenia, Komitet Obrony Demokracji zachowuje neutralność w sprawach światopoglądowych a jego celem jest wspieranie i rozwijanie idei państwa neutralnego światopoglądowo (§ 6 pkt 2).

Mając świadomość, że członkami i sympatykami Komitetu Obrony Demokracji są obywatelki i obywatele o wielu przekonaniach i światopoglądach, a projekt Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej formułuje wnioski nie tylko chroniące stan istniejący lecz także wprowadzający nowe regulacje, w tym o charakterze światopoglądowym, Zarząd Regionu stwierdza, że Komitet Obrony Demokracji ani jego jednostki terenowe nie powinny udzielać instytucjonalnego poparcia takiej inicjatywie.

Jednocześnie podkreślamy, że nie istnieją jakiekolwiek ograniczenia dla członków Komitetu Obrony Demokracji, aby indywidualnie udzielali poparcia tej czy podobnym inicjatywom.

Zarząd Regionu Kujawsko-Pomorskiego

Komitetu Obrony Demokracji